Ahogy mindenhol lennie kéne – napelem a sorházakon

Szeretném veletek most megosztani életem egyik legizgalmasabb időszakát, ami az elmúlt hetekben zajlott le. Ugyanis sikerült végre összekuporgatnom évek munkájával a kis pénzem egy saját lakásra. Ismétlem, SAJÁT LAKÁSRA. Hát mennyire izgalmas már ez az egész? Meg is válaszolom rögtön a saját, költői kérdésemet: nagyon!

Aki valaha vett már lakást, vagy lehetősége volt berendezni egy teljesen üres kéglit, az tudja, mennyi nem várt bonyodalom, de ezen felül mennyi öröm van benne, és az ember ilyenkor igazán kiélheti a kreatív hajlamait.

Azonban most nem célom bevezetni titeket azon örömökbe és kínzó nehézségekbe, ami egy komplett lakás minden egyes négyzetcentiméterének berendezésével jár, talán majd egy másik bejegyzésben.

Hanem beszéljünk inkább arról először is, hogy milyen szempontokat vettem figyelembe, mielőtt még meg lett volna a kuckóm, amit kényem-kedvem szerint berendezhetek.

Első sorban fontos volt a környék. Ezt szerintem nem is kell magyaráznom, természetesen senki nem akar veszélyes vagy koszos/hangos helyen élni. Tehát ez nálam is alapvető szempont volt, szerencsére ilyet könnyen találtam. Ezután, ha meg van a környék, már csak a megfelelő lakás megtalálása következik. Nos, nekem ebben is külön igényeim voltak, mert ha már kiadok egy rakat pénzt egy ingatlanra, akkor nem mindegy, hogy milyen épületben van. A lehető legutolsó vágyam egy panelházban élni, így ezek mind kiestek a listámról. Túlságosan lehangoló látványt nyújtanak számomra ezek a kocka házak, nem érzem őket otthonosnak. Persze leges legutolsó, kb. Z-tervként ez a lehetőség is megmaradt, de igyekeztem valami mást találni.

Hála az égnek, hosszas keresgélés után találtam egy eladó lakást egy kedves kis sorház egyikében. Tökéletes volt az elhelyezése, a külseje is igazán otthonosnak tetszett, és saját, külön bejárata van, amiért abszolút csillagos ötöst kapott nálam. Amikor bementem megnézni, a régi tulaj készségesen körbevezetett, és nem is kell mondanom, szerelem volt első látásra. Se nem túl nagy, se nem túl pici. Egyszerűen tökéletes. Egyedül a rezsi költségeitől féltem kicsit, mert a barátnőm mesélte, hogy egy ilyen háznak előfordulhat, hogy magasabbak picivel a számlái, mint egy panelnak. Erre rá is kérdeztem a tulajnál, és megnyugtatott, hogy ez valószínűleg csak egy tévhit, vagy ha valahol ez így is van, az a nem megfelelő szigetelés miatt lehet, de itt 2 éve csinálták újra az egészet, tehát nincs ezzel probléma. Ám nem ez volt a legérdekesebb, hanem amit ezután mondott a hölgy. Elmesélte ugyan is, hogy pár éve napelemeket szereltettek fel a ház tetejére, és hogy ez még jobban csökkenti a költségeiket, ráadásul ugye teljesen természetbarát.

Ez nagyon felkeltette az érdeklődésemet, és még mielőtt megvettem volna a lakást, gyorsan utána néztem ennek a neten, mert kicsit szkeptikus voltam a működésüket illetően. Végül amúgy ez volt a hab a tortán, ami miatt teljesen beleszerelmesedtem a lakásba és ráköltöttem minden megtakarított pénzem.

Szóval otthon beírtam a Google keresőjébe, hogy napelem működése és szerencsém volt, nem kellett sokáig keresgélnem, mert az első oldal, amit kidobott elképesztően hasznos információkkal szolgált. Ez egyébként a Pentele Solar Kft. honlapja, és nem tudom, hogy kinek az ötlete volt, hogy ne csak a marketinget tolják a lapon, hanem magyarázzanak is el mindent érthetően (ahogy én szoktam mondani: krumpli nyelven), de nagyon hálás vagyok neki a segítségért.

Először is megtudtam, hogy a karbantartása nem igényel nagy összegeket (egy jó nagy kő leesett a szívemről, mert ettől kicsit tartottam), és hogy rendkívül környezetkímélő megoldás, amit ugye már a volt tulajdonos hölgy is említett. Elmagyarázzák még a működésének a fizikai hátterét, amit most nem kezdenék el itt részletezni, egyrészt mert én sem értettem igazán, másrészt, akit ez érdekel, úgy is utána néz, szóval inkább nem untatnék senkit egy kisebb fizika órával.

Ami viszont izgalmas a működésével kapcsolatban, hogy a foton energiát alakítja át villamos energiává. Ami a legjobb benne, hogy nem csak a konkrét napfényt tudja hasznosítani ez a szerkezet, hanem a mesterséges és szórt fényt is, tehát mindig működik, amikor világos van.

Leírják azt is, hogy ez egy szilíciumból készült szerkezet és alumíniumból van a keret, amibe belerakják (így ugye nem olyan nehéz, hogy ne bírja el a ház teteje). Szó van arról is, hogy manapság a legelterjedtebb fajtái a napelemeknek a mono- és polikristályos verziók.

Fontos és érdekes infó volt még, hogy a napelemek maguk sem kerülnek csillagászati összegekbe, és pár éven belül visszahozzák a rájuk költött pénzt. Valamint az oldal abban is segítséget nyújt, hogy kiszámolhassuk, hogy nekünk, a saját adataink szerint mennyi idő alatt térülne meg a történet, ami szerintem zseniális húzás tőlük, nem mellesleg hatalmas segítség lehet.

Egy szó, mint száz, ez az összefoglaló meggyőzött, hogy ne is habozzak, csapjak le erre a napelemekkel megspékelt kis lakásra. Rávilágított, hogy mennyire hasznosak és fontosak a megújuló energiaforrások, és mekkora segítséget jelent ez az én költségvetésemnek és a környezetnek is. Örülök, hogy végül egy környezetbarát lakást vehettem.