Apróhidetős oldalak és álmaink otthonának kiválasztása

Hogyan találjuk meg a megfelelőt?

Rengeteg eladó ház van az országban. Ha csak a fővárosunkra korlátozzuk le a dolgot, már akkor is több száz eredményt kaphatunk, ha eladó lakás keresésével töltjük az időnket.

De honnan tudjuk, hogy melyik lakás lesz a legmegfelelőbb a számunkra, és melyik az, amire nem is kell időt pazarolnunk?

Először is pontosan igyekezzünk kiválasztani a környéket, ahová majd költözni szeretnénk. Célszerű 3-5 olyan helyet választanunk, ahol el tudnánk képzelni az életünket. Van a közelben bevásárlóközpont, nincsen hatalmas dugó reggelente, nem kell órákat utaznunk a munkahelyig. Általában ezek a leggyakoribb szempontok, amik alapján igyekszünk kiválasztani a legmegfelelőbb környéket. De érdemes tovább gondolni ennél. Vannak éttermek a közelben? Van házhoz szállítás? Mennyire csendes a környék? Ha már családalapításon gondolkozunk, akkor gondoljuk végig, hogy milyen iskolák, óvodák vannak a közelben, mennyire jó a közbiztonság, mennyire egyszerű a közlekedés, vannak-e játszóterek, zöld övezetek elérhető közelségben?

Ha megvan, hogy milyen környéken tudjuk a leginkább elképzelni magunkat, az életünket, akkor kezdhetünk agyalni azon, hogy milyen legyen a ház. Hány szobás legyen? Lakás? Ház? mik az igényeink? Mikor épült legyen? Milyen legyen benne a fűtés? Egyáltalán mekkora legyen?

Én amondó vagyok, hogy olyan sok ingatlant árusítanak, az országban, hogy nem kell ahhoz teljesen új házat építtetni, hogy megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbbet, azt, amire azt mondjuk, hogy igen, itt akarok élni.

Hol találjuk meg álmaink házát?

Számtalan kifejezetten ingatlanokkal foglalkozó portált lehet találni az interneten, mindenesetre senki se gondolja azt, hogy az eladó ház, amire mindig is vágytunk, csak úgy szembejön velünk az interneten. Alapos utánajárás és sok-sok türelem szükségeltetik, ha valaki a fejébe veszi, hogy megkeresi álmai otthonát. Főleg, hogy az álmainknak gyakran inkább a pénztárcánk szab határt.

Én a csak és kizárólag ingatlanokkal foglalkozó portálok helyett inkább azokat ajánlom, amik nem csak ezzel az egy témával foglalkoznak. Hogy miért? Egyszerű. Ha amúgy is sokat hirdet valaki online, sok mindent szokott eladni, akkor valahogy elég kézen fekvő, hogy azokat az oldalakat használja, amiket amúgy is szokott. Ha valaki költözik, akkor biztosan vannak egyéb eladó holmijai is az eladó ház mellett, amiktől szintén az interneten szeretne megszabadulni. És ha már úgyis apróhirdetéseket ad fel az interneten, akkor minek hirdessen egyszerre több oldalon, mikor egy helyre is mindent feltehet?

Na, pont ezért ajánlom én általában a nextaprot. Ahol nem csak álmaink otthonát, hanem az esetlegesen abba kellő álombútorokat is meg tudjuk venni egyszerre. A hirdetés egyszerű, felhasználóbarát, ahogyan a keresést is bárki meg tudja csinálni. Csak beírjuk, mit szeretnénk, ha van rá igény, akkor beállítjuk, hogy hol keresünk, milyen értékben, a kis keresőmotorok pedig beindulnak és kidobálnak mindent, ami megfelel az általunk megadott kritériumoknak. Nincsen feleslegesen túlbonyolítva a rendszer, olyan egyszerű, amennyire csak lehet, és mindent tud, amit egy ilyen oldalnak csal tudnia kell.

Ha pedig megvan a kiszemeltünk, akkor egy időpontot kell csupán egyeztetnünk az eladóval, és mindenféle kötelezettség nélkül el is mehetünk megnézni az eladó házat. Ráérünk ott dönteni, vagy később dönteni, sok ház van az oldalon, akár mindet meg is nézhetjük. Nem szabad elsietni ha lakásvásárlásról van szó, az eladó ház megvár, nem szalad el, csak arra kell figyelnünk, hogy más nehogy szemet vessen rá, amíg nem döntöttünk.

Vásárlás után

Ha egy új ház büszke tulajdonosai vagyunk, akkor van néhány dolog, amit nem árt megtenni. Mondjuk alaposabban meg kell nézni a burkolatokat és szükség esetén érdemes cseréltetni azt, vagy a fűtésrendszert, nem árt egy tisztasági festés sem, utána pedig jöhet a lakberendezés!

A nextapron például nagyon szép vintage, megkímélt állapotú bútorokat tudunk szerezni, nem ritkák az asztalok, székek, szekrények, de még az ágyak sem. Ha egy drágább lakás után még bútorokat is venni szeretnénk, akkor elsődleges szempont nem csak a kinézet, hanem az ár is, hiszen a költözés rendesen fel tudja emészteni az évek alatt felhalmozott tartalékjainkat, ilyenkor kifejezetten jól tud jönni egy használt, megkímélt állapotú bútor, ami egy kis felújítás után szebb lehet, mint új korában, illetve jobban is illik majd a lakáshoz, mint egy tömeggyártott darab.

Akkor is hasznos amúgy az oldal, ha az embernek gyereke van. Egy gyereknek mondjuk egy új biciklit venni, amíg még nem tudja, hogy kell biciklizni, szerintem igazi pénzkidobás. Úgyis csak hamar tönkre tenné. Ez kicsit olyan, mint egy friss jogsisnak a csilivili új autó. Amikor már tudja használni, és teljesen belejött a kerékpározás rejtelmeibe, akkor kellene az új járgány. Ugyanez vonatkozik a legtöbb sportszerre is.

Ráadásul sokan úgy adják el a használt holmijaikat, hogy azokhoz alig nyúltak hozzá! Én kifejezetten ezeket keresem, az olyan dolgokat, amiket kihasználatlanság miatt adnak el, amik amúgy teljesen jó állapotúak, csak a helyhiány készteti az eredeti gazdájukat arra, hogy megváljanak tőle.