Esztétikusabb a lakásod, ha nem látszik a fűtőrendszer

Van egy barátnőm, aki nagyon otthon van a lakberendezésben. Komolyan, ha ő ad tanácsot, akkor nincs olyan, hogy mellényúlnál. Ha rá hallgatsz, lakásod biztosan jól fog kinézni, legyen szó arról, hogy valamit csak átrendezel, vagy éppen a nulláról elindulva rendezed be lakásodat. Múltkor pont nekem segített, amikor megszólalt, hogy ugye tudom-e, hogy a padlófűtés szerelés sok problémát megoldana? És teljesen igaza volt! Egyrészt, mert ha padlófűtésem van, akkor nincsen szükség a falból kiálló fűtőtestekre, és mászkálhatok a lakásban anélkül, hogy felfáznék. És esztétikailag sem ront az összképen.

Bár nekem a padlófűtés csak ennyit jelentett, barátnőm azért már láthatóan jobban képben volt a témával kapcsolatban. Elmondta, hogy ő is tapasztalatból beszél, nem egy ismerőse gondolkodott már el neki köszönhetően a padlófűtésen.

Azt már az elején leszögezte, hogy nem akar semmit sem rám tukmálni, de ő az Elektromos Fűtés Kft. munkatársait bízta meg padlófűtése beszerelésére, és egy rossz szava nincsen rájuk. Ő is csak véletlenül bukkant rá a cég weboldalára, és kíváncsiságból jobban utánanézett a padlófűtés szerelésnek, és persze az összes igénybe vehető szolgáltatásukat elolvasta.

Ahhoz viszont, hogy nekem ne kelljen mindent végig átvennem töviről hegyire, röviden próbálta összefoglalni azt, amit tudnom kell az elektromos fűtés világáról. Elmondta, hogy ez a legesztétikusabb és legkényelmesebb megoldás a fűtésre, ezen felül sok kellemetlenségtől megkímél. Nem kell évente karbantartani, nem akadok bele, falfűtés esetén nekidőlhetek úgy a falnak, hogy nem égetem meg magam, és még sorolhatnám.

Az elektromos fűtés olyan fűtőszőnyegekkel működik, melyek amorf fűtőszálakból állnak. Egyenletes hőeloszlást biztosítanak, és az elektromos fűtés alkalmazható kiegészítő fűtésként, de akár a teljes fűtést is ki tudja váltani. Ez igazából már csak tőlem függ, hogy mit is szeretnék.

Barátnőm persze elmondta azt is, hogy mielőtt bármibe fejest ugranék, fontos előre eldöntenem, hova tervezem a fűtést, mert az elektromos szőnyegek lefektetésekor figyelembe kell venni pár dolgot. Például azt, hogy hol lesznek állandó bútorok, és mekkora a tér, amit fűteni szeretnék. Ezek fontosak ahhoz, hogy majd amikor az Elektromos Fűtés Kft. munkatársai kiérkeznek egy helyszíni felmérésre, már tudják, mi alapján kell kalkulálni. Persze sok fontos tényező van, többek között figyelembe kell venni a falak vastagságát, és azt is, hogy a faltól 10 cm helyet ki kell hagyni. Ez ugye egyértelműen azt is jelenti, hogy nem kell a szobát teljes mértékben lefedni elektromos szőnyegekkel, sőt, már 80%-os lefedettség is elég a kívánt hatás eléréséhez. Bár ezt kitalálhattam volna a korábban említett bútoros dologból, de akkor még nem pont ezeken gondolkodtam.

Kicsit furcsán hangozhat, de ha egyszer eljuttok idáig, ti is meg fogjátok érteni, hogy ha valamit elkezdesz tervezni, teljesen a project megszállottja leszel. Még akkor is, ha csak elméleti síkon kerülnek szóba a dolgok. Én is például csak meghallgattam barátnőmet, aki bevezetett a padlófűtés szerelés világába, mégis tejesen rákattantam a témára.

Már elképzeltem, hogy nem kellenek a lakásba radiátorok, tehát ennyivel is több helyem lesz. Nem kell minden esetben papucsot felvennem, mert jó meleg lesz a padló. Akár még ottalvós, hálózsákos pizsamapartyt is tarthatok, és alhatunk a földön, senki sem fog felfázni, de még csak megégni sem, mert a padlófűtés kellemes meleget biztosít. Az már más dolog, hogy felnőtt emberek nem nagyon szerveznek pizsiparyt, de akkor nevezzük ottalvós lakásavatónak, vagy bárminek.

Lássuk be, azért ez nem hangzik olyan rosszul, ugye? Barátnőm egész gyorsan meggyőzött, és már nem kellett többet érvelni, hogy nekem miért pont az amorf szálas padlófűtés a legkézenfekvőbb megoldás. Személyes kis tanácsadása után meg is tettem a szükséges lépéseket. Amíg vártam, hogy eljöjjön a felmérés időpontja, barátnőmnél leteszteltem a padlófűtést, hiszen még lett volna időm meggondolni magam. Még ezután sem gondoltam meg magam, és hamarosan én is boldog padlófűtés tulajdonos lettem. Jó döntés volt a padlófűtés szereléséhez az Elektromos Fűtés Kft.-t választani, mert rövid idő alatt végeztek hatékony munkát, és még a komolyabb hidegek beállta előtt sikerült komfortosabbá tennem otthonomat.