A jó szakember megolajozva tartja a szerszámait

Sose szerettem azt mondani magamra, hogy olyan kiemelkedő szakember lennék, akitől másoknak tanulnia kéne, vagy aki csak úgy tanácsokat osztogathat a fiatalabbnak. Mostanában azonban elég gyakran találkozok olyan hibákkal, amiket én abszolút kezdő dolognak tekintek, mégis rengeteg ember, aki régóta a szakmában van, újra és újra elkövet. Az egyik ilyen például az, hogy nem minden mesterember tartja megfelelő állapotban a szerszámait: az, hogy nálam minden szükséges kerti géphez a szükséges gépolaj megtalálható a készletemben, teljesen alapvető volt számomra, amíg rá nem jöttem, hogy más nem így csinálja.

Nekem a fő profilom a kül- és beltéri burkolás, csempézés, járólapozás, így rengeteg fajta gépem ebből kifolyólag nincsen. Ez inkább amolyan kézi, türelmes munka, nem kellenek hozzá nagy és erős gépek, amik rengeteg gépolajat használnának. Ami van nálam otthon, azt inkább csak hobbiként vagy a kertes házam miatt tartom: a fűnyírómhoz mindenképpen szükségem van néha motorolajra, a láncfűrészemet pedig mindig ellátom a megfelelő lánckenővel.

Számomra az, hogy ilyen módon tisztán tartom a saját portám, hozzátartozik a hitelességemhez. Hisz hogy állnék bármelyik csempézésnél a megrendelőm elé, hogyha az például tudná, hogy otthon a szerszámaim rossz állapotban vannak? Egy gép, ami már ragacsos a régi és megfáradt gépolajtól olyan rossz ómen lehetne, ami miatt biztos, hogy senki nem kérne föl engem egy munkára.

Ahogy megismerkedek egyre több szakmai emberrel, kiderül azonban, hogy nem mindenki gondolkodik így. Egy gyors hétvégi munkához például múltkor fűkaszát kértem kölcsön egy, hozzám közel lakó mesterembertől, mivel nekem nincs ilyenem otthon (jobban szeretem a nagyobb fűnyírókat, amiben komolyabb motor van). Azt beindítva először a rossz hangjára, majd a szagára lettem figyelmes, olyannyira, hogy abba is kellett hagynom a munkát.

A szag alapján rögtön be tudtam azonosítani a nagyon régi olajt, ami valószínűleg már évek óta nem volt cserélve. Fel is hívtam a tulajdonosát rögtön telefonon, és ő megerősítette a gyanúmat, kiderült, hogy tényleg nem foglalkozott még ilyennel.

Természetesen magamra vettem a feladatot, hogy elmagyarázzam, hogyha nem tartja megfelelően karban a kerti gépét, nem vesz bele hozzá illő motorolajat, és nem kezeli gépolajjal, akkor nagyon hamar elbúcsúzhat tőle. A nagy erő kifejtése közben ugyanis az egymással érintkező alkatrészek biztos, hogy nem fogják bírni a terhelést, folyamatosan romlik majd az állapotuk, míg a végén olyan hiba nem következik be, ami miatt muszáj lesz egy drágább alkatrészt lecserélni, vagy akár az egész gépből újat venni.

Ezeket a dolgokat ugyanis egyre többször és többször kell elmondanom mindenkinek, mert folyamatosan kiderül, hogy senkinek se triviális, hogy miért van szükség gépolajra. Pedig egy autószerelőnél is mi az első dolog, amit megnézünk? Ha nem olajos a ruhája, már be se lépünk a szervizbe.

Hogyha valaki kérdezi, akkor azt is megmondanom neki, hogy én a www.olajwebshop.hu oldaláról szerzem be a saját olajaimat. Ezzel reménykedek, hogy akinek felhívtam a fontosságát az olajokra, és még egy teljesen kézenfekvő, biztos opciót is adok neki a vásárlásra, az már komolyan fogja venni ezt a dolgot, és megfogadja a tanácsaim.

Egy idő óta azonban már rájöttem, hogy sokaknak nem segít a jó szó, és nagyon sokat kéne beszélnem, ha mindenkiből valamire való szakembert akarnék faragni. Van, aki a sokadik figyelmeztetés után se tölt új gépolajat a fűnyírójába vagy más kerti gépébe, csak csöndesen várja, hogy tönkremenjen. Gondolom, közrejátszik ebben a lustaság, és az, hogy drágának gondolja az olajt – azzal pedig nem törődik, hogy egy esetleges csere sokkal többe fog kerülni. Legalábbis addig, amíg a saját kárán meg nem tanulja.

Talán mégis elmondhatom magamnak, hogy az ilyen apróságoknak hála „jobb” szakember lennék, mint a többiek, de továbbra se akarok ilyennel hencegni. Nekem elég annyi, hogy látom, hogy az ügyfeleim visszahívnak és tovább ajánlanak egy-egy jól végzett csempézés után. Én pedig pont emiatt, egyre több és több olajt kell rendeljek a www.olajwebshop.hu-ról, a sok használat miatt.