Segítség a fűtésben

Nemrég vásároltunk a családdal egy kertes házat a város szélén. Mivel egy idős házaspáré volt előttünk, a berendezés nem volt a legmodernebb, sok mindent szerettünk volna lecserélni benne, így megbíztunk egy lakberendezőt, hogy tervezze meg a lakásbelsőt. A megbízott szakembert Katinak hívták és egy nagyon kedves, segítőkész hölgy volt. Minden ötletünket örömmel fogadta, külön feljegyezte a kéréseinket és ígéretet tett arra, hogy megpróbálja minden elképzelésünket elkészíteni. A lakás elkészüléséig anyukámhoz kellett költöznünk, mert az előző házból el kellett jönnünk az új lakó beköltözése miatt. Elég szűkösen fértünk el a lakásában, a férjemmel a kanapén tudtunk csak aludni, a gyerek a vendégszobában kapott helyett egy keskeny egyszemélyes ágyon. Mivel pár hetet még mindenképpen így kellett eltöltenünk, próbáltam a legjobbat kihozni a helyzetből. Esténként összeültünk és közösen társasjátékoztunk, miután pedig a fiunk, Andris lefeküdt aludni, beszélgettünk hármasban. Örülök, hogy anya és Lénárd, a férjem ilyen jól kijönnek egymással. Sajnos Lénárd szülei sosem barátkoztak meg azzal a gondolattal, hogy a fiuk végül engem vett el. Hogy miért nem vagyok nekik szimpatikus, sosem tudom már meg, ha találkozunk, próbálnak kedvesek lenni, de látom, hogy nagyon távolságtartóak velem szemben, ennek okát Lénárdnak sem mondják el. Ebbe is bele kellett törődnöm, még szerencse, hogy messze laknak tőlünk.

Anya lakásában már pár nap alatt észrevettem, hogy igen gyengén fűtenek a konvektorok. Még csak szeptember vége volt ugyan, de pont egy hűvösebb esős időszak zajlott le. Vagy csak én voltam nagyon fázós, vagy volt valami a hiba a rendszerrel, nem tudom, de általában tripla takaróval kellett aludnom éjszaka. Egyik este, mikor Andris lefeküdt és beszélgetni kezdtünk, szóba hoztam, hogy fázom. Mint kiderült, ezzel nem csak én vagyok így. Anya már évek óta elektromos hősugárzóval próbálja kompenzálni a konvektorok hiányosságait és Lénárd is kellemetlenül érezte magát a hűvösben, csak nem akart szólni, nehogy megbántsa anyát. Mivel volt még félretett pénzünk, kitaláltam, hogy segítek anyának valami modernebb fűtési rendszert beszereltetni a lakásba. Először nem akarta elfogadni az ajánlatunkat, de mivel Lénárd is erősködni kezdett, végül belement. Ennyivel tartozom neki, sok mindent tett már értünk ő is. Sajnálom, hogy nem szólt erről hamarabb, mert a tavalyi hidegek alatt is biztos fázott szegény. Miután anya elment aludni, a férjemmel még ébren maradtunk és elővettünk a laptopot, hogy utána nézzünk, milyen kiegészítő fűtési technológiák léteznek. A legszimpatikusabbnak az a módszer bizonyult, ahol a fűtés inverteres klímával történik.  Ez olyan szempontból is praktikus lehet, hogy ezzel nyáron a hűtés is megoldható. Mivel anya lakása tetőtérben helyezkedik el és tudom, hogy nyáron minden sarokban áll egy ventilátor, úgy gondoltam, ezt a fajta megoldást ő is támogatni fogja. A weblap, amit találtunk ezzel kapcsolatban, a Fábián Group Kft. honlapja és szépen felépített, laikusként is érthető szövegezéssel és letisztult külsővel rendelkezik, korrekt árakkal, valamint a beszerelést is ők intézik, így nem kell az embernek külön munkásokat megbíznia vele. Mivel márkák szerint is csoportosítva vannak a gépek, így az ember tényleg a saját ízlése szerint válogathat. Sokféle klíma kapható náluk, de mi konkrétan az inverteres fajtákat néztük át, szerencsére nagy volt belőlük a választék.

Másnap munka után hamarabb hazaértem, mint Lénárd és Andris, így anyát egyedül találtam a lakásban. Azonnal le ültem vele megbeszélni a dolgokat. Nagyon tetszett neki az oldal, amit találtam és támogatott abban, hogy onnan rendeljünk klímát. Kiválasztottunk közösen egyet, az oldalon minden fontos információt megtudhattunk róla és mikor Lénárd hazaért, ő hívta fel a céget, hogy megbeszélje velük a munka menetét. Egy megbeszélt időpontban ki is jöttek a szerelők felmérni anya lakását. Beszereléssel kértük a munkálatokat, így minimálisan ugyan többe került, de megérte. A cég alkalmazottai igazán minőségi munkát végeztek. Kiderült az is, hogy a beszerelés után a karbantartásért is ők felelnek, ezáltal nem kell nekünk külön klímaszerelőt keresnünk. Anya is nagyon örült, hogy segítettünk neki, aznap este főzött is nekünk egy finom vacsorát, amit együtt fogyasztottunk el.

Idő közben a házunk is elkészült, Kata hívott, hogy végleg befejezték a munkákat, így beköltözhetünk. Kicsit sajnáltam, hogy ott kell hagynunk anyát, de vártam már, hogy belakjuk az új lakóhelyünket. Izgatottan léptünk be az ajtónkon, de szerencsére nem kellett csalódnunk Katában. Pontosan úgy nézett ki a lakás, amilyennek megálmodtuk. Már csak egy valami volt hátra: Mi is szeretnénk klímát beszereltetni! Nem is volt kérdés, hogy kikhez fogunk fordulni ez ügyben…